ᐉ Био Лимец, Био Класа, 500 g | Biotopic.bg - Онлайн био магазин

Био Лимец, Био Класа, 500 g

  • 4,00 лв.
  • Производители Био класа
  • Модел 475020
  • Наличност В наличност

Поръчай веднага

Етикети: Био Лимец, Био Класа, лимец

Описание:

Лимецът е житно растение от сем. Poaceae, с видовото име Triticum monococcum. Лимецът е една от най-пълноценните и лесно усвояеми храни. Съдържа големи количества витамини, белтъчини и полезни мазнини, магнезий, калий, манган, фосфор, желязо, калций. Едно най-ценните му качества е ниското количество на съдържащия се в него глутен. Значимостта му се определя и от това, че този растителен вид съдържа повече магнезий в сравнение с кафевия ориз и повече фосфор отколкото соята. В протеините му се съдържат 8 вида аминокиселини, сред които и лизин, което е изключителна рядкост в представителите на зърнените култури. Лизинът е важна и изключително необходима аминокиселина, която спомага забавянето на стареенето на костите (т.нар. остеопороза) и др. Резултати от научно изследване в Полша показват, че лимецът притежава по-висока способност да натрупва микроелемента Se в сравнение с останалите изследвани 14 сорта пшеница (J. Lachman et al. 2011).

Лимецът има антиоксидантни свойства, стимулира обмяната на веществата и бъбречната дейност. Освен това подобрява кръвообръщението, спомага повишаване на работоспособността на организма и подпомага функцията на половите жлези.

Лиимецът е една от най-ранно култивираните форми пшеница и е една от най-старите храни за човечеството. С този вид храна са се изхранвали хората още по времето на египетските фараони  Според археолози, тази пшеница е била консумирана преди повече от 15 000 години в земите около делтата на река Нил. Лимецът представлява изключително голям интерес за археолозите, тъй като зърна от див лимец са открити в разкопки, датиращи от епипалеолита в района на Близкия Изток, известен като Плодородния полумесец. Смята се, че за пръв път лимецът е култивиран около 7500 г. пр. Хр. Съществуват твърдения, че лимецът за пръв път е култивиран в югоизточна Турция,  около планината Каракадаг с с надморска височина 1900 m (черната планина). В България останки от лимец са открити в гърнета, датиращи от тракийските времена.

Съставки: 100% био лимец. Може да съдържа следи от ядки, соя, зърнени култури, съдържащи глутен и сусамово семе.

Препоръчителна употреба: вари се около 45 минути

Хранителна стойност за 100g

Енергийна стойност (kJ/kcal) 1415/335

Мазнини (g) 3

– от които наситени мастни киселини (g) 1

Въглехидрати (g) 58

– от които захари (g) 1

Белтъци (g) 14

Сол (g) 0

Влакнини (g) 10


Произход: Австрия

Съхранение: на сухо и прохладно място.